Kalaallisut oqaaseqartuuguit pisariaqartippiuk nutserunneqarneq imaluunniit oqalutseqarneq?

 

 

Foto af Mikael Hertig

Foto af Mikael Hertig

Mikael Hertig

Nuts. Kirstine Berthelsen (Qujanaq!)

 

 

Qaqugukkut pisinnaatitaaffigaajuk nutserunneqarnissat oqalutseqarnissalluunnit?

Allattoq Mikael Hertig

 

Pisinnaatitaaffitit ilisimaarikkit

Kalaaliuguit kalaallisullu oqaatsit salliusumik atugarigukkit taava immikkut ittumik piginnaatitaavutit. Naak qallunaatut oqaatsinik ilisimasaqaraluarlutit taamaattoq maleruagassat pisortat sullissiviiniit ataqqisariaqarput. Assersuutigalugu kommunet kissaatiginngilluinnarpaat allakkat aamma kalaallisut nutserneqassasut. Uanga misilittagaraara maleruagassat kommuneniit ataqqineqanngisaannartarneri. Taamatorluinnaq qitiusumik inatsisaasut aamma kalaallisut nutserneqanngillat. Taamaattoq inatsisini maleruaqqusaqarpoq tamannarpiaq pillugu. Taamaattumik nutserinermut oqalutseqarnermullu tunngatillugu taakkua sorsuutigineqartuassapput. Saaffiginnissutit siullerpaamik ilinnut iluaqutaanngippat taava itigartitsissutaasoq pisortani qulliunerusunut ingerlateqqinneqassaaq naammagittaalliutitut.

Læs nærmere om retten til oversættelse og tolkning her.

Annertunerusumut annertusaanerusumullu tunngasut: (Proportionalitet)

Innersuussutaasut aamma aalajangigassamut nassiuaatigineqartut pineqartillugit pingaarneruleriartuinnartarpoq allakkat kalaallisuumut nutserneqarnissaat. Taamaattoq nutserinissamut pisariaqartitsineq nalilerneqaqqaassaaq. Qallunaat oqaasiinut ajornaquteqanngitsumik paasinnittaruit imaassinnaavoq oqaatsitigut ikiorneqarnissat pisariaqanngitsoq. Ataatsimiinnernili oqaloqatigiinnernilu peqataanerit pineqarnerutillugit oqalutseqarnissaq iluaqutaanerusinnaavoq. Sumiiffinni amerlasuuni misigisarpara kommunet neqeroorutigisagaat tassaasoq oqalutseqarnissaq. Taamaattorli saaffiginnissutit pineqartut pillugit suliaqarniaraanni – soorlu naammagittaalliutaasunik, taava oqalutsit pingaarnerunngillat, allattariarsukkanilli nutserinerit pingaaruteqarlutik.

Illugiinnik tusarniaaneq

 

Illugiinnik tusarniaaneq ima paasineqassaaq, pisortat (Kommune, jobcenter, familiafdeling) ((Kommune, suliffissarsiorfik ilaqutariinnut saaffissaq allallu)) sullitaq innuttaasoq ilisimatikkaa qanoq iliorniarnerminik. Illugiinnik tusarniaaneq tassaavoq illuatungeriinnit peqataaffigineqartoq. Tusarniaasoq aperissaaq innuttaasoq/sullitaq qanoq oqaasissaqarnersoq. Pisortat pisumut qanoq paasinninnertik pillugu nassuiaanerat qitiulluinnarpoq. Tamanna ilutigalugu pissusissamisoorluinnarpoq innuttaasup – illit – inuup – ataataasup – anaanaasup sammineqartumut tunngasut paasissutissat nassiuaatigissagai. Illugiinnik tusarniaaneq pissaaq piffissaqarluartillugu siusinaartumik aggersaanermi. Tusarniaanermi ilinnut ikorfartuutaasumik/illersuisumik ilaqarsinnaavutit imaluunnit illugiit tusarniakkat sinniisaat partsrepræsentant peqataasinnaavoq. Uani aamma oqaatigineqassaaq pisussanik ilimasaarinissaq piffissaqartittariaqarmat. Pissusissamisuussallunilu kalaaliusoq qallunaatut pisinnaasaqarpianngitsoq tapersersortimik peqateqassasoq kiisalu allakkatigut paasissutissat kalaallisut nutserneqariissasut. Suulluunnit illuatungeriit imminnut taarsersinnaanngillat, kalaallinuku pillugit suliaq iliuuseqarfigineqartussaasoq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.